-готови кори – 500 гр.
- краве масло – 1 1/ 2 пак. (190 гр.)
-олио – 2 – 3 с.л.
-орехови ядки – 200 гр.(счукани)
-галета ( по – едра) – 1 ч.ч.
за сиропа :
-захар – 1/ 2 кг.
-вода – 450 – 500 мл.
-лимон ( обелен) – 1/ 2 бр. малък
-ванилия – 1 – 2 бр.
Начин на приготвяне
В суха тава нареждаме ред кори, поръсени с орехи и галета,пак ред кори поръсени с орехи и галета и т.н., като най – отгоре покриваме само с ред кори. След това нарязваме на малки правоъгълничета или ромбоидчета.
Загряваме маслото докато заври и равномерно поливаме с него баклавата . Печем на слаба фурна до златисто кафяв цвят, след което я оставяме да изстине.
Приготвяме сиропа от посочените продукти, след като е врял 8 – 10 минути. Поливаме баклавата на няколко пъти, като през това време сиропа ври на слаб огън. Накрая оставяме малко сироп, който сгъстяваме допълнително и с него поливаме за да се получи гланц.