Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2017 14:41 - Предизборни дивотии
Автор: kolionikolov Категория: Политика   
Прочетен: 848 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Предизборни дивотии

От Никола Николов

Както напоследък често ни се случва, отново влизаме в безмислени избори. Но тези са някак си по-странни. Обещава се на едро. Никой вече не играе на дребно бе. Аз си спомням не дотолкова далечните години, когато тия прословути 1000лв. минимална работна заплата изглеждаха като нещо екзотично и абстрактно. Или пък оная простотия с таблетите на Бареков. Това бяха едни напълно реалистични обещания, които сега ми изглеждат дори и като подценяване на ситуацията. Сега са дори по-дръзки и смели в обещанията си. Ето и накратко какво ни обещават основните циркаджии в безмислените избори.

ГЕРБ:

Бойко Борисов винаги е демонстрирал размах в огромните си обещания. Спомням си как като ученик следях сериозно предизобрната му кампания през 2009та, когато обещаваше, че ще вкара всички от тройната коалиция в панделата. Когато Орешарски беше на власт, имаше огромна критика към дълговата политика на правителството, а Бат ви Бойко е рекордьорът по теглене на заеми откакто Виденов е подал оставка. С кратката ретроспекция, нека сега да преминем и към самата им платформа.

Направих си труда да им изчета цялата програма. Не твърдя, че съм свръхкомпетентен по теми като сигурност и образование, но от финанси разбирам, затова ще коментирам най-вече финансовата и социалната им политика. Единствено ще си позволя да коментирам външната ни политика по отношение членството ни във Валутен механизъм II или както е по-известен – Еврозоната. Мястото ни не е там, темата е достатъчно обхватна, а и честно казано, надали някой обикновен гласоподавател би я разбрал. Отделно има си механизми, с които ние няма как да бъдем приети през 2018 в Еврозоната, а най-рано през 2019та. Останалото е откровена лъжа.

По отношение на доходите – е нещо по-оригинално не измислихте ли? Според програмата на ГЕРБ, средната работна заплата ще достигне 1500 лева към края на мандата, а минималната заплата – 650 лева. П отношение средните доходи, държавата може да влияе само и единствено косвено. Тези дни в интервю за родна телевизия, професор Стив Ханке(бащата на валутният борд у нас) твърди, че увеличаването на МРЗ по административен път води до увеличаването на безработицата и по принцип е прав, въпреки, че не съм голям привърженик на това, което твърди. Не знам кой е по-големият икономист – анонимният Горанов или уважаван в цял свят професор.

Това със заплатите е валидно при тяхното допускането, че БВП на България ще достигне до поне 110 млрд. лева към края на пълният им мандат. Към настоящият момент той възлиза на не повече от 90 млрд. лева. Това означава, че ние трябва да регистрираме годишен ръст от поне 5 млрд. Не е реалистично, прогнозите са твърде оптимистични.

Много ме изкефи политиката им по отношение на пенсионната система. Значи хем иска увеличаване на пенсиите, хем да се намали дефицита на фонд „Пенсии“. Това може да стане само и единствено ако избием половината пенсионери. Пенсионната система е от разходопокривен тип. Този тип системи са характерни със своята циклична дефицитност и в това няма нищо лошо, тяхната идея не е да се печели, а да се изплащат пенсии.

По отношение на фискалната политика също има много интересни твърдения от страна на ГЕРБ. Реално обещаваме увеличаване на разходите на правителството, а не се планират промени в данъчната система. Отделно да твърдиш, че пропорционалното облагане на доходите на физическите лица и пропорционалният корпоративен данък са някакви изключителни плюсове за икономиката ни и то най-вече в ниските им нива е ВЪРХОВЕН ЦИНИЗЪМ. И стига с този „плосък данък“. Бившият ни премиер е видимо некомпетентен и не знае как се наричат данъците в тази държава, но такова нещо като плосък данък няма. Същестуват три типа форми на данъчното облагане – пропорционално, прогресивно и регресивно.

БСП:

Не можах да открия предизборната програма на левицата, но те вече са заявили какво ще правят преди да ги изгонят с камъни. Не твърдя, че съм експерт по енергетика. Нямам представа колко точно ще ни струва Големият енергиен шлем, ама няма да е малко, а никъде не съм чул да говорят, че ще премахнат член 28 от З-на за публичните финанси, който гласи, че разходите по консолидираната фискална програма не могат да са по-големи от 40% спрямо БВП на страната, което е характерно за държава с по-рестриктивна фискална и разходна политика. Без да се направят сериозни промени в ЗПФ, не може да има каквито и да е било големи инвестиции, каквито безспорно изисква енергетиката.

Прави ми впечатление и данъчната им политика. Това с личният подоходен данък за лица с месечни доходи над 10 000 лева е смешно. Подобни опити, но далеч по-мащабни имаше във Франция, ама по мои спомени конституционният им съд ги отмени. Цинично е ЛЯВА партия да не предлага сериозна прогресивна скала. Интересно е, че ако БСП наистина предложи един стабилен модел, при който личните доходи да се облагат прогресивно, с необлагаем минимум, равносилен на минималната работна заплата, тия ще вземат и наистина ще бият. По данни на експерти, близо 13% от хората наети по трудов договор работят за минимална заплата. Смятайте, че ако тези хора гласуват всички за левицата, като нищо ще спечели.

Но като никой път БСП успяха да предложат и нещо интересно. Левицата планира създаване на фонд „Индустрия“ с капитал от 500 милиона. Целта му по техни думи е „да се правят предприятия в райони с висока безработица“. Това е част от активните мерки за борба с безработицата и реално може да има по-голям ефект от фонд „Безработица“. Но, съществува и огромен риск. Ако държавата стопанисва предприятие, то тя следва да го управлява с цел доходност и печалба. В община Ружинци, област Видин е измерено най-високото ниво на безработица от 72%. Най-логичното е при този фонд да се построи някакво предприятие в което да се наеме населението. Обаче държавата знае ли причините за безработицата, знае ли какви са трудовите характеристики на населението там? Да правиш цехчета, колкото да работят хората, без да има дори елементарна икономическа логика е опасно, а и скъпо. А и се създава възможност за следната схема – правим заводчета и цехчета в „нашите общини“, в зависимост от това коя политическа сила я „държи“. Отделно, не е ясно дали произведените стоки и услуги ще могат да се реализират успешно на пазара.

Това за данъчните облекчения на стартиращи малки предприятия и планът за обвързване на минималната заплата със средната даже няма и да го коментирам, защото не е сериозно да го твърдиш.

Обединени патриоти:

Като знам кой е част от коалицията, съм изненадан, че обещанията им са толкова скромни. Това с минималната пенсия от лева от 300 лева в края на мандата си е нещо изключително нормално, на фона на предходните два мастодонта в популистките обещания. Тя от 1 юли става 165,25 лв., и реално увеличение от близо 150 лева не е невъзможно, но не е ясно какви са финансовите последици в дългосрочен план. Култово е обещанието за връщането на казармата. Каракачанов по някакви спомени е част от парламентарната коалиция на Костов, която прави сериозна крачка към унищожението на наборната служба, а Волен Сидеров въобще не е бил в казармата. Няма икономическа обосновка за връщането на казармата, да не говорим за обучението в училищата. На това оскотяло население му трябва само да нарами пушката. И сега за да бъда в тон с моят политически „идол“ Сидеров, който викаше за референдума „И да вкараме мажоритарните избори, да няма утре да се събудим богати?“, ще задам същият въпрос – „Ся като върнем казармата, ще се събудя ли по-богат?“. Пък и я да ме накарат да хвана автомата, най-много да потърся отговорност ог въвелият казармата.

Договорите по отношение Марица-изток 1 и 3 също са нещо интересно. И да ги прекратим какво следва? Кой ги поема? Говорят ми за независима енергетика, а не казват нищо по отношение ВЕИ. Защо? Защото с ТЕЦ и АЕЦ сервираш енергетиката на тепсия пред Кремъл.

ДПС и ДОСТ:

От сараите обещават че ще са достойни, в опит да се подиграват на отцепилите се политици. От ДОСТ пък коментират, че ще водят още по-либерална политика, което е огромният проблем на Европа в момента. Но пък и за двете партии не е важно какво ще обещаят. Правело ми е впечатление, че програмата на ДПС винаги е била умерена, без излишно изхвърляне. И ако трябва да бъдем коректни, винаги са били последователни в действията си. Може да е простотия това, което искат, но поне са предвидими. Пък и ДОСТ я влязат в парламента, я не, а и няма да е загуба тяхното отсъствие.

ВОЛЯ:

Веселин Марешки определено демонстрира огромен размах. Обещал е да намали цените на горивата с 20-30 стотинки. Което не е невъзможно. Противно на анти-кампанията, които Каролев води, политиката на Марешки в действителност може да доведе до намаляване на цените на горивата. Във Варна това си пролича. И не е необходимо да си бизнесмен, за да го направиш. При  положение, че от цените на горивата зависи стойността на почти всяка стока, защо да няма редуцирана ДДС-ставка? А определянето на данъчната политика е право на законодателната власт, за която гласуваме.

Ама с доброто дотук. Това с безлихвените заеми си е жива проба див популизъм. Първо, банките са частни и имат правото да си определят лихвените проценти. Второ, жилищното строителство също е частно и всеки си продава на цена, която си определя сам. Трето, това е крайна форма на дискриминация. От какъв зор държавата ще помага на млади семейства? А защо да не помага на такива на средна възраст? Еднократната помощ за дете на родители над 21г. Това също е дискриманиционно. Съгласен съм, че на деца, които раждат деца не бива да се дават помощи, а да се пращат полиция и социални работници, но все пак… Хванат на вълната на популизма, Марешки ще спечели много, ама за едно е прав, той поне дава нещо на хората, колкото и инфантилно да звучи.

Реформаторски блок(или каквото там е останало от него):

Едно голямо зеро, както викаше Нешка Робева. Те и без това не стават за нищо, заради това и не обещават нищо. Освен съдебната реформа. Каквото и да означава това, защото никой не обясни нагледно какво ще представлява. Ама както викаше един приятел  - за умрелият или добро, или нищо. Но пък обещаха нещо голямо – Меглена Кунева няма да е депутат. Хип-хип, урааааа. Вдигам банкет.

ДСБ( или както там се казва в цялата им коалиция):

Радан Кънев се изхвърля повече и от Бай Х*й. 700 лева средна пенсия? А аз съм ректор на ВИНС-а. Просто нямам какво друго да кажа. Хубавото е, че и той освен марката цигари, друг парламент няма да види.

Кратко обобщение на видяното води до факта, че пак се обещават простотии. Не е хубаво да се лъже, дори и като смяташ, че няма да си в състояние да можеш да си изпълниш обещанията. И лошото е, че точно тези ще съберат близо 95% от гласовете. Това е смешно. Но всеки народ си заслужава съдбата.

15.02.2017г.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolionikolov
Категория: Политика
Прочетен: 33308
Постинги: 14
Коментари: 25
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031